Det blev en lyckad premiär av Vätternrundans nya bansträckning.
Godegård är av många cyklister redan välkänt, åtminstone av de som bor i närområdet. De varierande vägarna med lite trafik uppskattas av de som använder landsvägscykel som träningsform. Tidigare användes också Godegård som depå under Tjejvättern men när den bansträckningen ändrades och lades söder om Motala uteblev orten från den riktiga cykelfesten.
Redan till 2020 planerades det för att Godegård åter skulle hamna på alla cyklisters läppar. Men av känd anledning blev det inget arrangemang. Arrangören kunde inte heller genomföra Vätternrundan på planerat datum 2021. Normalt rullar cyklisterna runt Vättern veckan innan midsommar då dagen pressar nattens mörker tillbaka till några få timmar. I år lyckades man tillslut, för första gången, få till rundan i början av september. Och förutom att några cyklister som startade tidigt under fredagskvällen aldrig fick upplev någon del av sträckan i ljus verkar de flesta mycket nöjda med hur alla idrottsklubbar, med MAIF i spetsen, lyckats genomföra loppet med alla anpassningar under rådande pandemiförhållanden.
Godegårdsdepån bemannades av rutinerade Medevi IF. De har erfarenhet av trötta cyklister som stannat för att hämta lite energi efter den jobbiga Medevibacken. I årets sista depå, i och med den nya sträckan, hade cyklisterna haft en ändå lite större utmaning. Utöver att “rundan” i och med den nya sträckan förlängts 15 km blev backarna också några fler. De allra flesta cyklister tycktes dock uppskatta de nya vägarna och depån i Godegård
-Fantastiskt fin sträcka och skönt att slippa det smala partiet på R50 var några av kommentarerna i depån
GSKs funktionärer bemannade sträckningen mellan Zinkgruvan och Godegård. Innan loppet oroades många för det kurviga partiet efter Kristineberg.
-Det var hur lugnt som helst, sa Peter Fröberg som var en av de drygt 30 GSKare som ställde upp som funktionär.
De första “vägvakterna” bemannade sträckan redan några få timmar in på lördagsdygnet. Då visade termometern på minusgrader och cyklisterna var rejält frusna. Men allt efter som solen letade sig upp över träden värmdes deltagande funktionärer och cyklister och Godegård visade sig från sin bästa sida.
Många var de Godegårdsbor som tog tillfället i akt och letade sig ut längst den nya bansträckningen. Nedanför depån, vid Solgläntan, vajade DGIF- och GSKs flaggor i cyklisternas svaga medvind. Här var det korvförsäljning och glada hejarop från tidig morgon tills solen gick ner.
Kristina Karlsson har mycket rutin från Vätternrundan både som deltagare men kanske främst som peppande åskådare. Tidigare år har hon med sina flaggor och glada tillrop hjälpt cyklister uppför Medevibacken. När nu bansträckningen ändrades blev Godegård, där hon tidigare under flera årtionden haft sin hemadress, den självklara platsen att installera sig för att hjälpa cyklisterna den sista biten. Ingen cyklist passerade här utan att få en applåd eller en glad kommentar.
-Det är så bra med musiken i bakgrunden, lätt att hålla takten och se så glada de blir, säger Kristina och fortsätter “nästa år ska vi bli ändå bättre på att peppa cyklisterna i Godegård!”
Godegårds Bygderåd som uppmanat medlemsföreningarna att ge deltagare och besökare en positiv bild av bygden samlar nu in synpunkter från ortsbor. Hur upplevde du besöket av Vätternrundan i Godegård? Skicka ris, ros och förslag på förändringar till: info.godegard@gmail.com med rubriken Vätternrundan